Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

Genel Bilgiler

Programın Amacı

Türkiye’nin rekabet avantajına sahip en önemli sektörlerinden birisi olan sağlık sektörü her geçen gün önemini artırmaktadır. Büyüyen nüfusla beraber sağlık turizminin gelişmesi bu alanda Türkiye’deki sağlık sektörünü yatay şekilde büyütürken, aynı zamanda gelişen teknoloji ve artan ihtiyaçlara yönelik ortaya çıkan yeni ve yenilikçi tesisler nedeniyle sektör aynı zamanda dikey bir büyüme içerisindedir. Dolayısıyla bu gelişim ve büyümeyi yönetebilmek ve devamlılığını artan kaliteyle sağlamak için gerekli insan gücü, özü insan olan bir sektör için son derece hayatidir. Sağlık sektöründeki insan gücünün nitelikleri itibarıyla insana hizmet eden, etik değerleri yüksek, mesleki bilgisi riskleri minimize edecek şekilde yeterli olması gereklidir. Sektörde hem sağlık personeline hem de onların sağlık hizmetlerini yürütürken duydukları yönetsel, mali ve idari işlemleri yürütecek çalışanlara ihtiyaç vardır. Bu doğrultuda programın amacı sektörün ihtiyacı olan yönetsel ve idari faaliyetleri yürütecek üst ve ara kademe, nitelikli insan kaynağını yetiştirmektir.
Bu doğrultuda programın amacı iki yıllık eğitim ve öğretim sonrasında, işletmecilik bilgilerine sahip, etik değerleri olan ve sağlık sektörünü tanıyan ara kademe çalışan adaylarını sektöre kazandırmaktır. Mezunların herhangi bir sağlık kuruluşunda (hastane, klinik, tedavi merkezi vs) idari anlamda çalışacak; her türlü pozisyonda başarıyla görev alabilecek, işletmenin tüm fonksiyonlarında (ar-ge, insan kaynağı, üretim, pazarlama, finans-muhasebe) sorumluluk üstlenebilecek beceri ve donanımda, iletişim ve ilişki yetenekleri gelişmiş ve etik değerleri yüksek bireyler olması oldukça önemlidir.


Unvanı

Programı bitirenlere Ön Lisans diploması alırlar. Ayrıca 10/10/2012 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında 2547 sayılı Kanun’un 2880 sayılı Kanun’la değişik 43/b maddesi uyarınca, Sağlık Kurumları İşletmeciliği ön lisans programları mezunlarının “Sağlık Teknikeri” unvanını kullanmalarına karar verilmiştir.

Görevleri

-Kurumun teknik, mali ve idari hizmetlerinin yürütülmesinde vizyon, misyon ve temel hedef ve değerlerin belirlenmesinde, kalite, standardizasyon, akreditasyon ve performans değerlendirmesinde görev alır.
-Kurumun finansal yönetim politikalarının belirlenmesi ve uygulanmasında görev alır.
-Kurumun muhasebe, bütçe, mali analiz vs. işlemlerinin yürütülmesinde görev alır.
-Sağlık hizmetleri sunumunun planlanması, yürütülmesi ve kontrol edilmesinde görev alır.- Kurumun tıbbi ve hasta bakımı dışındaki tüm işlemlerinin organizasyonu, yürütülmesi ve denetiminin yapılmasını sağlar.
-Kurumun afet ve kriz planlarının yapılması ve gerekli durumlarda uygulanmasında görev alır.
- Hastalıklarının tanıları gibi tıbbi istatistiklerin dünya standartlarında tutulup değerlendirilmesinde görev alır.
- Kurumun genel ve tıbbi arşivinin tutulmasında ve kurum bilgi sisteminin yürütülmesinde görev alır.
- Sağlık yönetimi alanına ilişkin politikalar geliştirir, bunların uygulanmasını sağlar.

Programa Giriş Koşulları

Sağlık Kurumları İşletmeciliği Programına önce Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından Ortaöğretim Başarı Puanına (OÖP) göre Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) içindeki Sağlık Meslek Liseleri’nden sınavsız geçişi tercih eden öğrenciler yerleştirilmektedir. 40 kişilik kontenjanın açık kalması durumunda METEB dışındaki okullardan ve diğer meslek liselerinin Sekreterlik bölümü mezunları ile YGS-2 puan türü sonuçlarına göre ÖSYM tarafından merkezi yerleştirme sonuçlarına göre öğrenci alınmaktadır.

Staj Ve Uygulama Süresi

Yüksek okulumuz Sağlık Kurumları İşletmeciliği programı ikinci sınıf öğrencileri (4.yarıyıl sonunda) Staj Eğitim Komisyonu’nun belirlediği tarihlerde (Temmuz-Ağustos aylarında) 30 (otuz) işgünü zorunlu staj yapmak zorundadırlar. Tüm derslerini veren (başarısız dersi olmayan) öğrenciler ise dönem içinde de staj yapabilirler. Stajlarını üniversitemiz ile afiliye (Birlikte Kullanım) Protokolü olan Sağlık Bakanlığına bağlı Uygulama ve Araştırma Hastaneleri ilgili bölümlerinde yapacaklardır. Staj değerlendirmesi ve uygulamaları Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Staj Yönergesi esaslarına göre yapılır.

Program Mezunlarının Başlıca Çalışma Alanları

Sağlık Kurumları İşletmeciliği mezunları sağlık sektöründeki işletmeciliğin, yönetimin olduğu tüm kurumlarda görev alabilirler. Kamu, üniversite ve vakıf hastanelerinde, özel hastanelerde, rehabilitasyon merkezlerinde, Emekli Sandığı, Bağkur, SSK gibi kuruluşlarda, sağlık sigortası şirketlerinde, ilaç ve tıbbi cihaz üreten endüstri kuruluşlarında ve sağlık araştırma merkezlerinde vs çalışabilirler.

Dikey Geçiş İmkanı

Sağlık Kurumları İşletmeciliği programı öğrencileri 4 yıllık olarak Sağlık Yönetimi (AÖF), Acil Yardım ve Afet Yönetimi (AÖF), Sosyal Hizmet (AÖF) ve İş Sağlığı ve Güvenliği bölümlerine geçiş yapabilirler.

 

 
Tarihçemiz


Gülhane Sağlık Meslek Yüksekokulu'nun 06 Şubat 2017 tarihli, 01.2017 sayılı Yüksekokul Kurulu Kararı ile açılmasına karar verilmiş olup, 27 Mart 2017 tarihli ve 75850160-101.03.01-21749 sayılı Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) yazısı ile açılmasına onay verilmiştir. Program yeni müfredatı ile eğitim öğretime devam etmektedir. 

Akademik Kadromuz

Dr. Öğr. Üyesi HARİKA ŞEN
Dr. Öğr. Üyesi HARİKA ŞEN
Dr. Öğr. Üyesi UĞUR UĞRAK
Dr. Öğr. Üyesi UĞUR UĞRAK
Öğr. Gör. MİRAÇ KADIOĞLU
Öğr. Gör. MİRAÇ KADIOĞLU
Öğr. Gör. ŞAFAK ÇINAR
Öğr. Gör. ŞAFAK ÇINAR

Eğitim Faaliyetlerimiz

 

Gülhane Sağlık Meslek Yüksekokulu Sağlık Kurumları İşletmeciliği Programında Dört dönemde tam zamanlı, örgün Önlisans eğitimi verilmektedir.  

Çalışma Konularımız

Sağlık Kurumları İşletmeciliği Programı çalışma konuları aşağıda belirtilmiştir:

Sağlık Kurumları İşletmeciliği alanındaki temel bilgiye sahiptir.
Mezuniyet süresince/sonrasında kurum içi, ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılara katılma hakkına ve tecrübesine sahiptir.
Sağlık Kurumları İşletmeciliği alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir
Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuata ve mesleki etik kurallarını öğrenir ve uygular.
Kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranır ve bu süreçlere katılır
Öğrenme hedeflerini belirler ve uygular
Sağlık Kurumları İşletmeciliği alanı ile ilgili sahip olduğu bilgi birikimini kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve bu alanda çalışan diğer meslek grupları ile işbirliği içinde ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
Alan araştırmalarında takım çalışması yapabilir.
Mesleki İngilizceyi iyi bilir ve alanındaki kaynakları takip eder.
Yenilikçi ve yaratıcı fikirler üretebilir ve bu fikirleri uygulamaya geçirebilir.

Erişim Bilgilerimiz

Gülhane Külliyesi Emrah Mah. Etlik Keçiören/ANKARA

03123046307

03123046300

 

iltem.gsmyo@sbu.edu.tr