Tanıtım
Programın Amacı
Başta hastaneler olmak üzere, diğer sağlık kuruluşları ve laboratuvarlarda çalışabilecek, bilgi ve tecrübe yönünden yeterli ve nitelikli ara elemanlar yetiştirmek..
Unvanı
Programı bitirenlere Ön Lisans diploması ve Tıbbi Laboratuvar Teknikeri unvanı verilir.
Program Başladığı Takdirde, Yukarıda Belirtilen Amaçların Ne Ölçüde Başarılı Olduğunun Nasıl Belirleneceği
1. Tıbbi Laboratuvar Teknikerliği programını tercih eden öğrenci sayısının artışı.
2. Öğrencilerin mezuniyet sonrası iş bulma ve çalışma performansları
3. Ülkemizde Tıbbi Laboratuvar Teknikerliği alanına gösterilen ilginin artışı
Programa Giriş Koşulları
Tıbbi Laboratuvar teknikleri programına; Önce Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından Ortaöğretim Başarı Puanı’ na (OÖP) göre Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) içindeki Sağlık Meslek Liseleri’nden sınavsız geçişi tercih eden öğrenciler yerleştirilmektedir. 40 kişilik kontenjanın açık kalması durumunda METEB dışındaki okullardan ve diğer meslek liselerinin Sekreterlik bölümü mezunları ile YGS-2 puan türü sonuçlarına göre ÖSYM tarafından merkezi yerleştirme sonuçlarına göre öğrenci alınmaktadır.
Çalışma Ortamı Ve Koşulları
Tıbbi laboratuvar teknikerleri biyokimya, patoloji, mikrobiyoloji, parazitoloji, hematoloji, seroloji, nörofizyoloji, moleküler biyoloji ve genetik testler yapan kamu ve özel sağlık kuruluşu laboratuvarlarında analizlerin yapılması sürecinde görev alırlar. Genel olarak ilaç sanayi, gıda sanayi ve özel ana bilim dalı laboratuvarları, üniversiteler, halk sağlığı enstitüleri, araştırma laboratuvarları, sağlık merkezleri ve tıbbi laboratuvar malzemesi geliştiren, üreten ya da pazarlayan şirketler çalışma yerlerini oluşturur.
Mezun Olabilme Kriterleri
Programdan mezun olabilmek için, Tıbbi laboratuvar teknikleri Programında yer alan dersler ve uygulamalar (stajlar) ile yaz uygulamasından (yaz stajı) başarılı olunması ve toplam 120 kredinin doldurulması zorunludur.
Eğitimin Esası
Bu programda dört yarıyıllık eğitim süresi boyunca öğrencilere, biyokimya, mikrobiyoloji, immunoloji, laboratuvar yöntem ve hesaplamaları, patoloji, genetik, hematoloji gibi mesleki derslere ek olarak temel tıp bilimlerinin terminoloji, biyoloji, anatomi, hastalıklar bilgisi, deontoloji gibi ortak dersler verilmektedir. Ayrıca laboratuvar derslerinde geleneksel yöntemlerin yanında, modern teknikleri, laboratuvarda iş sağlığı ve güvenliği, ortam düzen ve temizliği, hazırlık ve test işlemleri, araç gereçlerin çalıştırılması, kontrolleri ve bakımı gibi bilgi ve el becerileri de kazandırılmaktadır.
Bu programda öğrenim görmek isteyen öğrenciler biyoloji, fizik, kimya ve sağlık bilimleri alanlarına yatkın olmalıdır. Çalışma hayatlarında kendilerinden testler için hastadan biyolojik materyal (kan, balgam, idrar, dışkı vs.) almaları, bunlarla çalışma, saklama ve transfer, preparat hazırlama, dezenfeksiyon ve sterilizasyon işlemlerini yapmaları bekleneceğini bilmelidirler. Gece ve/veya gündüz nöbet çalışmaları için esnekliğe sahip, uzun süre dikkatini işine yoğunlaştırabilen, el-göz koordinasyonuna sahip, rutin işler yapmaktan sıkılmayan, disiplinli ve titiz çalışabilen adaylar bu meslekte daha başarılı olacaklardır.
Önerilen Program Halen Aynı Bölüm Ve/Veya Fakülte İçerisinde Yürütülmekte Olan Diğer Programlarla İşbirliği İçerisinde Olacak İse,İşbirliğinin Ne Şekilde Gerçekleşeceği
Gülhane Sağlık Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılacak olan diğer programlar ile Beden Eğitimi, , İngilizce, Mesleki Etik, Türk Dili, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ve Temel Bilgi Teknolojileri dersleri ortaklaşa yürütülecektir.
Burs Kredi Ve Ücret Durumu
Şartları uygun olan öğrenciler eğitim süresince Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun vermiş olduğu öğrenci kredisinden yararlanabilirler. Ayrıca başarılı öğrencilere, bazı kuruluşlarca burs verilir. Kamu sektöründe göreve başlayanlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun Sağlık Hizmetleri Sınıfında çalışanların aldığı zam ve tazminatlardan yararlanırlar. Özel sektörde ise ücretler doyurucu olmaktadır.
Gülhane Sağlık Meslek Yüksekokulu'nun 06 Şubat 2017 tarihli, 01.2017 sayılı Yüksekokul Kurulu Kararı ile açılmasına karar verilmiş olup, 27 Mart 2017 tarihli ve 75850160-101.03.01-21749 sayılı Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) yazısı ile açılmasına onay verilmiştir. Program yeni müfredatı ile eğitim öğretime devam etmektedir.
Akademik Kadromuz
Doç. Dr. CANSU ÖNLEN GÜNERİ
Dr. Öğr. Üyesi ADEM ÜNAL
Dr. Öğr. Üyesi OKAN ALİ AKSOY
Öğr. Gör. DERYA ÜNSAL ÇAĞLAYAN
Öğr. Gör. MERYEM SEBLA ERTUĞRUL
Öğr. Gör. NESLİHAN AYDEMİR
Eğitim Faaliyetlerimiz
Gülhane Sağlık Meslek Yüksekokulu Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programında Dört dönemde tam zamanlı, örgün Önlisans eğitimi verilmektedir.
Çalışma Konularımız
Tıbbi LaboratuarTeknikleri Programı çalışma konuları aşağıda belirtilmiştir:
1. Tıbbi Laboratuvar alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı derslerden edindiği bilgileri mesleki olarak değerlendirir ve uygular.
2. Tıbbi laboratuvar testleri için hastadan biyolojik materyal alma, bunları saklama ve transferleri konusunda gerekli bilgi ve beceriyi gösterir.
3. Analiz öncesi hazırlık işlemlerini yapar, preparatları hazırlar, dezenfeksiyon ve sterilizasyon tekniklerini uygular.
4. Tıbbi laboratuvarın farklı alanlarıyla ilgili temel testleri uygular, analiz çözeltilerini hazırlar.
5. Laboratuvarda yapacağı testlerle ilgili olarak çözelti hazırlama konusunda teorik ve pratik becerilere sahiptir.
6. Tıbbi laboratuvar araç gereçlerini kurallarına ve tekniklerine uygun olarak kullanır, kontrollerini ve bakımını yaparak en verimli şekilde çalışmalarını sağlar.
7. Tıbbi laboratuvarda iş organizasyonu yapar, ekip çalışmasının sorumluluk bilincinde mesleki görevlerini yerine getirirken gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenir.
8. Tıbbi laboratuvarda güvenlik önlemlerini alır, kişisel güvenlik kurallarını uygular ve güvenli laboratuvar ortamı oluşturur.
9. Alanı ile ilgili mesleki ve etik değerleri gözeterek meslektaşları, hastalar, hekimler ve diğer sağlık çalışanları ile etkin bir iletişim kurar.
10. Tıbbi laboratuvar alanında çalışan bir birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik ve mevzuata uygun hareket eder.
11. Tıbbi laboratuvar alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile birlikte bilgi ve iletişim teknolojilerini başarıyla kullanır.
12. Alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle güncelleyip kendini kişisel ve mesleki olarak geliştirmek için gerekli programlara, mesleki hizmet içi eğitim faaliyetlerine ve diğer çalışmalara katılır.
Erişim Bilgilerimiz
Gülhane Külliyesi Emrah Mah. Etlik Keçiören/ANKARA
03123046307
03123046300
iltem.gsmyo@sbu.edu.tr