Tanıtım
Programın Somut Amaç Ve Avantajları
Programın amacı, hekim tarafından X- ışınlarının hastalığın tanısında kullanılması için yürütülen çalışmalarda ihtiyaç duyulan yardımcı eleman yetiştirmektedir. Sağlık Meslek Lisesi mezunu olan öğrenciler bu programı tercih edebilirler. Radyoloji programında öğrencilere; radyolojik görüntüleme yöntemleri, radyasyon onkolojisi, radyasyon güvenliği ve korunma, anatomi, fizyoloji, biyofizik gibi temel derslerin yanında güzel sanatlar, deontoloji gibi sosyal dersler de verilmektedir. Radyoloji programının doğrultusunda öğrencinin konu ile ilgili teorik bilgileri alması, Öğretim Elemanları gözetiminde yeterli donanıma sahip görüntüleme merkezinde konu ile ilgili uygulamaların yapılması ve bu aşamalardan sonra öğrencilerin hastanelerin tıbbi görüntüleme ünitelerinin değişik bölümlerinde rotasyon grupları halinde uygulamaya gönderilmesidir. Öğrencilerimiz stajlarını üniversitemiz ile afiliye (Birlikte Kullanım) Protokolü olan Sağlık Bakanlığına bağlı Uygulama ve Araştırma Hastaneleri ilgili bölümlerinde yapacaklardır. Staj değerlendirmesi ve uygulamaları Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Staj Yönergesi esaslarına göre yapılır. Bu programdan mezun olan öğrenciler resmi ve özel sağlık kuruluşlarının Radyoloji bölümlerinde uzman gözetiminde çalışabilirler.
Üniversitemiz; ülkemizde kamuda, özel sektörde ve diğer alanlarda çalışanların veya eğitimlerini yarıda bırakanların ihtiyaçlarını karşılamak üzere yukarıdaki amaçlar doğrultusunda Tıbbi Görüntüleme Teknikleri programı açmak istemektedir.
Program Başladığı Takdirde, Yukarıda Belirtilen Amaçların Ne Ölçüde Başarılı Olduğunun Nasıl Belirleneceği
1. Tıbbi Görüntüleme Teknikleri programını tercih eden öğrenci sayısının artışı.
2. Öğrencilerin mezuniyet sonrası iş bulma ve çalışma performansları
3. Ülkemizde Tıbbi Görüntüleme Teknikleri alanına gösterilen ilginin artışı
Açılması Önerilen Programın Akademik Ve Teknolojik Gelişmeler İçerisindeki Yeri
Hastaneler ve polikliniklerde çalışan teknisyenlere aynı zamanda hem de yurt dışında yapılan Avrupa Birliği ve ulusal projelerde ihtiyaç duyulmaktadır. Araştımacı olmayı tercih eden teknisyen adaylarının dikey geçiş yapma olanağı bulunmaktır.
Programla İlgili Yurtiçi ve Yurtdışı Örnekleri
(Yurtdışından en az 3 örnek). Programın Türkiye’de ve dünyadaki uygulamaları ile ilgili ayrıntılı bilgi. Önerilen programın bu programlarla olan benzerlikleri ve farklılıkları
a. Yurtiçi Örnekleri:
(1) Marmara Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Tıbbi Görüntüleme Teknikleri.
(2) Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Tıbbi Görüntüleme Teknikleri.
(3) Acıbadem Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Tıbbi Görüntüleme Teknikleri
b. Yurtdışı Örnekleri:
(1)University of Toronto, Department of Medical Imaging.
(2) University of Western Ontaria, Department of Medical Imaging.
(3) Kumamoto University, Faculty of Life Sciences, Department of Medical Imaging.
Önerilen Program, Halen Aynı Bölüm Ve/Veya Fakülte İçerisinde Yürütülmekte Olan Diğer Programlarla İşbirliği İçerisinde Olacak İse, İşbirliğinin Ne Şekilde Gerçekleşeceği
Gülhane Sağlık Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılacak olan diğer programlar ile Beden Eğitimi, İngilizce, Mesleki Etik, Türk Dili, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ve Temel Bilgi Teknolojileri dersleri ortaklaşa yürütülecektir.
Önerilen Programın, Mevcut Lisans Programlarını Zayıflatmadan Nasıl Yürütüleceği
Bu programda yeterli öğretim elemanı ve araştırma görevlisi temin edilmiştir. Ayrıca, üniversitenin derslikleri, teknik donanımı ve laboratuvar imkanları yeterli düzeydedir ve diğer lisans programlarının öğretimini aksatmadan yapılması için uygundur.
Programın, İç Ve Dış Değerlendirmelere Dayalı Ve Güçlü Yönleri
Öğrencilere geniş yelpazede eğitim verilmesi ve onların geniş bir alanda kariyer yapmalarına imkan sağlanmaktadır. Öğrencilere farklı disiplinlerde iş olanakları açısından avantaj sağlayacaktır.
Programdan Mezun Olanların Hangi Unvanı Alacağı
Programdan Mezun Olanlara Önlisans Diploması ve “Tıbbi Görüntüleme Teknikeri” unvanı verilir.
Programdan Mezun Olacakların Nerelerde İstihdam Edilebilecekleri, Piyasanın Bu Mezunlara Olan Talebi (Meslek Elemanı Tanım Modelindeki Değişimler Açısından İlişkisi Var Mı?)
Mezunlar, nöroloji, pediatri, göğüs hastalıkları ve fizyoloji uzmanının gözetimi ve denetiminde resmi ya da özel hastane ve polikliniklerin radyoloji ünitelerinde çalışabilirler. Ayrıca üniversitelerde yurtiçi ve yurtdışı destekli yapılan bilimsel araştırmalarında sağlık teknisyeni olarak çalışabilirler.
Programdan Mezun Olabilmek İçin Gerekli Koşullar (Dersler Ve Kredi Sayıları, Staj, v.b.)
Tıbbi Görüntüleme Teknikleri bölümünde eğitim süresi 2 yıldır. Öğrenciler Biyofizik, Radyolojik Görüntüleme Yöntemleri, Radyolojik Onkoloji ve Radyolojik Görüntüleme Fiziği gibi Tıbbi Görüntüleme Teknikleri nitelendirilen dersleri almak zorundadırlar.
Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Bölümü önlisans derecesini almak için, öğrenciler en az 120 AKTS'yi tamamlamalıdr.
Programdan Mezun Olabilmek İçin Staj Veya Benzeri Çalışma Yapılması Gerekiyorsa, Bunun Nasıl Gerçekleşeceği Ve Bu Amaçla Herhangi Bir Kuruluşla İşbirliğine Gidilip Gidilmediği
Stajlar hastanelerde gerçekleşecektir.
Gülhane Sağlık Meslek Yüksekokulu'nun 06 Şubat 2017 tarihli, 01.2017 sayılı Yüksekokul Kurulu Kararı ile açılmasına karar verilmiş olup, 27 Mart 2017 tarihli ve 75850160-101.03.01-21749 sayılı Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) yazısı ile açılmasına onay verilmiştir. Program yeni müfredatı ile eğitim öğretime devam etmektedir.
Akademik Kadromuz
Öğr. Gör. NURTEN KAYA
Eğitim Faaliyetlerimiz
Gülhane Sağlık Meslek Yüksekokulu Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programında Dört dönemde tam zamanlı, örgün Önlisans eğitimi verilmektedir.
Çalışma Konularımız
Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı çalışma konuları aşağıda belirtilmiştir:
Hekimin istediği radyolojik tetkikleri, en uygun çekim protokolleri ile yapmak
• Öncelik sırasına göre(acil hasta vb) hastaları kabul etmek ve tetkiklerin ilgili bölümlere sevk edilmesini sağlamak
• Yapılacak radyolojik tetkikle ilgili olarak hastaları bilgilendirmek ve hazırlanmalarını sağlamak
• Tetkik sırasında hastanın radyasyon güvenliğini ve mahremiyetini, tetkik sonrasında hasta bilgilerinin gizliliğini sağlamak
• Sorumlusu olduğu tıbbi demirbaşların periyodik kalibrasyon, bakım ve onarımlarını yapmak ve takip etmek, arıza hallerinde bölüm sorumlularına veya biyomedikal ünitesine durumu iletmek
• Sorumlusu olduğu demirbaşlar için sarf malzeme temini sağlamak
• Adına düzenlenmiş dozimetreyi çalışırken üzerinde taşımak, belli aralılarla okutulmasını sağlamak
• Düzenli aralıklarla cilt ve göz muayenelerini ve kan tetkiklerini yaptırmak
• Çekilen filmlerin ya da tetkiklerin kalitesini kontrol etmek
• Yapılan işlemlere ilişkin kayıt tutmak, tetkiklerin düzenli arşivlenmesini sağlamak
• Kurumsal gelişim, toplam kalite yönetimi ve akreditasyon çalışmalarına aktif olarak katılmak.
Erişim Bilgilerimiz
Gülhane Külliyesi Emrah Mah. Etlik Keçiören/ANKARA
03123046307
03123046300
iltem.gsmyo@sbu.edu.tr