Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

Genel Bilgiler

Programın Amacı

Patoloji Laboratuvar Teknikerliği programı 2 yıllık bir bölüm olup amacı mezuniyet sonrasında direk olarak patoloji ve histoloji laboratuvarlarında çalışabilecek nitelikte laboratuvar teknikerlerini yetiştirmektir. Bu nedenle müfredatında bu konuya temel oluşturacak genel bir tıp nosyonu kazandıracak olan anatomi, fizyoloji, histoloji, biyokimya, genel patoloji gibi dersler yanı sıra özellikle 2. dönemden itibaren ağırlıklı olarak histoteknoloji, sitoteknoloji, immünhistokimya teknikleri, moleküler patoloji teknikleri, patoloji laboratuvar teknikleri uygulamalı derslerini görerek teorik ve pratik olarak bu alanda yetkin kılınmaları amaçlanmaktadır. Programın eğitim hedefleri arasında patoloji laboratuvarının öncesi, sırası ve sonrasındaki tüm işlemleri bilen, gerekli işlemleri uygulayabilecek bilgi/beceriye sahip, patoloji laboratuvarının kalite kontrol ve güvencesini bilen, geliştiren ve denetleyebilen; araştırma patolojisi hakkında bilgi ve becerisi olan; sağlık alanındaki gelişmeleri izleyen ve dolayısıyla ayırdında olan teknikerler yetiştirmektir.

Unvanı

Programı bitirenlere Ön Lisans diploması ve Patoloji Laboratuvar Teknikeri unvanı verilir.

Görevleri

Su banyosunu kesit işlemi için hazırlar, Otomatik veya manuel doku takibini yapar, Farklı özellikte dokuları bloklayarak kesit alır, Doku bloklarından elde edilen kesitlere boyama işlemi yapar, Doku örneklerini mikroskopta inceleyerek, normal ve normal dışı hücrelerin ayrımını yapar, Deney, test ve analiz bulgularını rapor eder, Laboratuar araç gereçlerini dezenfekte ederek temizler, Lam ve blok arşivi yapar.

Mesleğin Gerektirdiği Özellikler

Patoloji Laboratuar Teknikeri olmak isteyenlerin; İnsan biyolojisi ve kimya ile ilgili ve bu alanda başarılı, Göz ve el koordinasyonunu rahat sağlayan, Sağ elini rahat kullanabilen, Renkleri ayırt edebilen, Reaktif hava yolları hastalığı ve kokulara karşı alerjisi olmayan, Dikkatli ve sorumlu, Ekip çalışmasına uygun, Kapalı yerlerde çalışmaktan hoşlanan kimseler olması gerekir. Ç


Çalışma Ortamı Ve Koşulları

Kapalı bir ortamda çalışırlar. Kimyasal madde buharlaşması ve enfeksiyon tehlikesi olasılık dâhilindedir. Çalışırken laborantlarla, meslektaşları ve diğer çalışanlarla iletişim halindedirler.

Eğitim Süresi Ve İçeriği

Mesleğin eğitim süresi 2 yıldır. Eğitim süresince öğrenciler; Türk Dili, Yabancı dil, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi gibi genel kültür derslerinin yanı sıra Anatomi, Fizyoloji, Kimya, Histoloji, Genel Patolojide Temel Kavramlar, Genel Histoteknoloji, Özel Histokimya Teknikleri, İmmüno Histokimya Teknikleri, Moleküler Patoloji Teknikleri, Genel Sitoteknoloji, Patoloji Laboratuvar Teknikleri Uygulamaları, Sağlık Kurumlarının işleyişi ve Yönetimi, Kişilerarası İlişkiler, İlk Yardım, Meslek İngilizcesi gibi dersleri teorik ve uygulanır.

Çalışma Alanları Ve İş Bulma Olanakları

Üniversite, devlet ve özel hastanelerin patoloji laboratuvarları, özel patoloji laboratuvarları, Adli Tıp Kurumu Patoloji Laboratuvarları, Tıp Fakültesi Histoloji Laboratuvarları, Moleküler Patoloji Laboratuvarlarında çalışabilmektedirler. Patoloji yeni gelişmekte olan bir bilim dalıdır. Günümüzde hastalıkların tanısında patolojik tanı önemli bir yer tutmaktadır. Ülkemizde patolojik alanında tıpta uzmanlık yapmak isteyen öğrenci adaylarının tercihlerinde daha fazla yer vermektedirler. Yetişen uzman doktorların sayısı ile orantılı tekniker ihtiyacı artış gösterecektir.

Burs, Kredi Ve Ücret Durumu

Şartları uygun olan öğrenciler eğitim süresince Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun vermiş olduğu öğrenci kredisinden yararlanabilirler. Ayrıca başarılı öğrencilere, bazı kuruluşlarca burs verilir. Kamu sektöründe göreve başlayanlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun Sağlık Hizmetleri Sınıfında çalışanların aldığı zam ve tazminatlardan yararlanırlar. Özel sektörde ise ücretler doyurucu olmaktadır.

Meslekte İlerleme

Patoloji Laboratuvar teknikleri önlisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’nda (DGS) başarılı oldukları takdirde Biyoloji, Hemşirelik, Hemşirelik Sağlık Hizmetleri, ebelik lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

 

 
Tarihçemiz


Gülhane Sağlık Meslek Yüksekokulu'nun 06 Şubat 2017 tarihli, 01.2017 sayılı Yüksekokul Kurulu Kararı ile açılmasına karar verilmiş olup, 27 Mart 2017 tarihli ve 75850160-101.03.01-21749 sayılı Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) yazısı ile açılmasına onay verilmiştir. Program yeni müfredatı ile eğitim öğretime devam etmektedir. 

Akademik Kadromuz

Öğr. Gör. RABİA OĞUZ KABAYEL
Öğr. Gör. RABİA OĞUZ KABAYEL
Öğr. Gör. ÜLKÜ İREM YILMAZ
Öğr. Gör. ÜLKÜ İREM YILMAZ

Eğitim Faaliyetlerimiz

 

Gülhane Sağlık Meslek Yüksekokulu Patoloji Laboratuvar Teknikleri Programında Dört dönemde tam zamanlı, örgün Önlisans eğitimi verilmektedir.  

Çalışma Konularımız

Patoloji Laboratuar Teknikleri Programı çalışma konuları aşağıda belirtilmiştir:

Teorik alan bilgilerini uygulamada kullanır.
Alan terminolojisini etkin kullanır.
Alanıyla ilgili temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanıp verileri yorumlar değerlendirir ve olası sorunları tanımlayıp çözümler.
Sağlık kurumları bünyesindeki patoloji laboratuarlarının ,materyal özellikleri, işleyiş ve organizasyonunu tanımlar.
Arşiv , depo, laboratuar güvenliği konusunda yeterli bilgiye sahip olur.
Gelişen teknolojiye bağlı olarak değişen teknikleri uygular ve yeni araç- cihazları kullanır.
Aldıkları eğitim-öğretim doğrultusunda patoloji laboratuvarı sorumlu doktoru ve diğer sağlık personeli ile koordinasyon sağlar.
Sağlık kurumları bünyesindeki patoloji laboratuvarlarında ilgili araç, cihaz ve teknikleri kullanıp patoloğun denetiminde makroskopi ve histoteknoloji ile ilgili bütün rutin ve özel işlemleri yürütür.
Alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle güncelleyip kendini kişisel ve mesleki olarak geliştirir.
Meslektaşları ve diğer sağlık çalışanları ile etkin bir iletişim kurar.
Toplumsal, bilimsel, kültürel ve mesleki etik değerleri ifade eder.
Sağlık kurumları bünyesindeki patoloji laboratuarlarında kullanılan bütün temel ve özel kimyasal, solüsyon ve boyaları hazırlar.
Yaşam boyu öğrenme bilincine sahip olur.
Patoloji alanına ilişkin düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır.
Alanıyla ilgili temel mesleki yasal mevzuata uygun davranır.
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
Dış görünüm, tavır, tutum ve davranışları ile topluma örnektir.
Patoloji alanına özel temel düzeyde bilgisayar yazılımlarını, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
Diğer sağlık disiplinleri ile çalışabilme deneyimine sahiptir.
Patoloji alanıyla ilgili toplumun ve dünyanın gündemindeki olaylara duyarlıdır ve buna ilişkin gelişmeleri izler.

Erişim Bilgilerimiz

Gülhane Külliyesi Emrah Mah. Etlik Keçiören/ANKARA

03123046307

03123046300

iltem.gsmyo@sbu.edu.tr