Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

Genel Bilgiler

Programın Amacı

Başta hastaneler olmak üzere, diğer sağlık kuruluşları ve laboratuvarlarda çalışabilecek, bilgi ve tecrübe yönünden yeterli ve nitelikli ara elemanlar yetiştirmek..

Unvanı

Programı bitirenlere Ön Lisans diploması ve Ortopedik Protez ve Ortez Teknikeri unvanı verilir.

Program Başladığı Taktirde, Yukarıda Belirtilen Amaçların Ne Ölçüde Başarılı Olduğunun Nasıl Belirleneceği

1. Ortopedik Protez ve Ortez Teknikerliği programını tercih eden öğrenci sayısının artışı.
2. Öğrencilerin mezuniyet sonrası iş bulma ve çalışma performansları.
3. Ülkemizde Ortopedik Protez ve Ortez alanına gösterilen ilginin artışı.

Programa Giriş Koşulları

Ortopedik Protez ve Ortez programına; Önce Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından Ortaöğretim Başarı Puanı’ na (OÖP) göre Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) içindeki Sağlık Meslek Liseleri’nden sınavsız geçişi tercih eden öğrenciler yerleştirilmektedir. 40 kişilik kontenjanın açık kalması durumunda METEB dışındaki okullardan ve diğer meslek liselerinin Sekreterlik bölümü mezunları ile YGS-2 puan türü sonuçlarına göre ÖSYM tarafından merkezi yerleştirme sonuçlarına göre öğrenci alınmaktadır.

Çalışma Ortamı Ve Koşulları

Bu program kapsamında değişik nedenlerle kollarını ve bacaklarını kaybeden kişilere söz konusu uzvun ve işlevlerinin yerini tutabilecek protezler ile kas-iskelet ve sinir sistemini ilgilendiren patolojilerde ağrıyı azaltıcı, fonksiyonu artırıcı, immobilize edici, düzeltici ve destekleyici amaçlarla dayanıklı, estetik ve fonksiyonel ortezleri yapabilecek düzeyde sağlık teknikeri yetiştirmektir.
Mezunlar Protez-Ortez atölyesi bulunan devlet ve özel hastanelerde, üniversitelerde ve kendilerine ait özel atölyelerde çalışabilirler. Suni uzuv protezleri, gövde korseleri, kısa ve uzun yürüme cihazları ve benzeri yardımcı cihazları bizzat ölçü alıp yapabilirler. Ayrıca meslek elemanlarının kendi işyerini açma şansı da bulunmaktadır. Sürekli gelişen ve teknolojik gelişmeyle kendini yenileyen bir dal olduğundan bu alandaki eleman ihtiyacı giderek artmaktadır.

Mezun Olma Kriterleri

Programdan mezun olabilmek için, Ortopedik Protez ve Ortez Programında yer alan dersler ve uygulamalar (stajlar) ile yaz uygulamasından (yaz stajı) başarılı olunması ve toplam 120 kredinin doldurulması zorunludur.

Eğitimin Esası

Bu programda dört yarıyıllık eğitim süresi boyunca öğrencilere, tıbbi terminoloji, anatomi, fizyoloji, protez gibi mesleki dersler verilmektedir. Ayrıca laboratuvar derslerinde geleneksel yöntemlerin yanında, modern teknikleri, laboratuvarda iş sağlığı ve güvenliği, ortam düzen ve temizliği, hazırlık ve test işlemleri, araç gereçlerin çalıştırılması, kontrolleri ve bakımı gibi bilgi ve el becerileri de kazandırılmaktadır.
Bu programda öğrenim görmek ve Ortopedik Protez ve Ortez Teknikeri olmak isteyenlerin; El ve parmak becerisine, Şekil ve uzay ilişkilerini algılama yeteneğine sahip, Titiz ve dikkatli kimseler olmaları gerekir. Ayrıca bu meslekte çalışacak kişilerin toz ve kimyasal maddelere karşı alerjileri olmamalıdır. Gece ve/veya gündüz nöbet çalışmaları için esnekliğe sahip, uzun süre dikkatini işine yoğunlaştırabilen, el-göz koordinasyonuna sahip, rutin işler yapmaktan sıkılmayan, disiplinli ve titiz çalışabilen adaylar bu meslekte daha başarılı olacaklardır.
Mezunlar Dikey Geçiş Sınavı ile Biyomedikal Mühendisliği, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon lisans programlarına dikey geçiş yapabilir.

Önerilen Program Halen Aynı Bölüm Ve/Veya Fakülte İçerisinde Yürütülmekte Olan Diğer Programlarla İşbirliği İçerisinde Olacak İse İşbirliğinin Ne Şekilde Gerçekleşeceği

Gülhane Sağlık Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılacak olan diğer programlar ile Beden Eğitimi, İngilizce, Mesleki Etik, Türk Dili, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ve Temel Bilgi Teknolojileri dersleri ortaklaşa yürütülecektir.

Burs, Kredi Ve Ücret Durumu

Şartları uygun olan öğrenciler eğitim süresince Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun vermiş olduğu öğrenci kredisinden yararlanabilirler. Ayrıca başarılı öğrencilere, bazı kuruluşlarca burs verilir. Kamu sektöründe göreve başlayanlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun Sağlık Hizmetleri Sınıfında çalışanların aldığı zam ve tazminatlardan yararlanırlar. Özel sektörde ise ücretler doyurucu olmaktadır.

 

 
Tarihçemiz


Gülhane Sağlık Meslek Yüksekokulu'nun 06 Şubat 2017 tarihli, 01.2017 sayılı Yüksekokul Kurulu Kararı ile açılmasına karar verilmiş olup, 27 Mart 2017 tarihli ve 75850160-101.03.01-21749 sayılı Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) yazısı ile açılmasına onay verilmiştir. Program yeni müfredatı ile eğitim öğretime devam etmektedir. 

Akademik Kadromuz

Öğr. Gör. GÜLER ATALAY
Öğr. Gör. GÜLER ATALAY
Öğr. Gör. MERYEM PEHLİVANLI
Öğr. Gör. MERYEM PEHLİVANLI

Eğitim Faaliyetlerimiz

 

Gülhane Sağlık Meslek Yüksekokulu Ortopedik Protez ve Ortez Programında Dört dönemde tam zamanlı, örgün Önlisans eğitimi verilmektedir.  

Çalışma Konularımız

Ortopedik Protez ve Ortez Programı çalışma konuları aşağıda belirtilmiştir:

El, kol, ayak, bacak gibi uzuv kaybı durumunda, bu organların işlevlerini yerine getirecek olan yapay organların (protezlerin) ya da herhangi bir nedenle fonksiyonel olarak desteklenmesi, korunması ve düzeltilmesi gereken vücut kısımlarına uygulanan yardımcı cihazların (ortezlerin) yapımında çalışır.
Protez-ortez yapımı için hastadan ölçü alma, elde edilen ölçü modelini işleyebilme, döküm, ayar-tespit, saraciye ve bitiş işlemlerini tamamlamaktan sorumludur.
Kendisinden reçete ile yapılması istenen protez ve ortezlerin dayanıklı, kaliteli ve biomekanik prensiplere uygunluğundan sorumludur.
Protez ve Ortez yapabilecek bilgi donanımına sahip olmalıdır.
Protez ve Ortez uygulamaları öncesi ve sonrası rehabilitasyon çalışmalarının yapılabilmesi için hastasını fizyoterapiste göndermek zorundadır.
Rehabilitasyon ekip elemanları ile uyumlu bir çalışma sergilemelidir.
Genellikle atölye ortamında çalışmak zorunda olduklarından, atölye ortamının gerektirdiği çalışma kurallarına uymak zorundadır.
Uygulamaları sırasında etik prensiplere uymak zorundadır.
Hastaya zarar verecek protez–ortez uygulamalarından kaçınmalıdır.
Güvenli ve emniyetli atölye ortamının sağlanmasından sorumludur.
Meslek içi ve meslekler arası ilişkilerde saygı kavramına dikkat etmek zorundadır.
Mesleki gelişmeleri takip etmek için eğitim amaçlı kurs, seminer, kongre gibi etkinliklere katılır.
Sorumlu olduğu görevi ile ilgili her türlü kaydı tutar. İstenildiğinde beyan eder.

Erişim Bilgilerimiz

Gülhane Külliyesi Emrah Mah. Etlik Keçiören/ANKARA

03123046307

03123046300

iltem.gsmyo@sbu.edu.tr