Tanıtım
Programın Amacı
Programın temel amacı Acil Sağlık Hizmetleri’nde, yaşam zincirinin anahtarı olarak tanımlanan ve hastane öncesi acil bakımın önemli bir parçasını oluşturan; genellikle kritik durumdaki hastaya ya da yaralıya ilk anda müdahale eden bilgi ile donatılmış, her türlü olay karşısında ne yapacağını bilen, etik kurallara göre hareket eden, sağlık kuruluşları başta olmak üzere diğer kurum ve kuruluşların acil sağlık hizmeti veren birimlerinde görev yapacak nitelikli insan gücü yetiştirmektir.
Unvanı
Programı bitirenlere Ön Lisans diploması ve İlk ve Acil Yardım Teknikeri unvanı verilir.
Programa Başlandığı Takdirde, Yukarıda Belirtilen Amaçların Ne Ölçüde Başarılı Olduğunun Nasıl Belirleneceği
1. İlk ve Acil Yardım Teknikerliği programını tercih eden öğrenci sayısının artışı.
2. Öğrencilerin mezuniyet sonrası iş bulma ve çalışma performansları
3. Ülkemizde İlk ve Acil Yardım Teknikerliği alanına gösterilen ilginin artışı
Programa Giriş Koşulları
İlk ve Acil Yardım Programı; T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonucu elde edilen (YGS-2) puan türüne göre öğrenci alır.
Çalışma Ortamı Ve Koşulları
Acil Tıp Teknikerleri hastane dışı hasta ve yaralılara tıbbi bakım sağlamak amacıyla eğitim almaktadırlar. Tıbbi ya da travmatik acil durumlarında ambulans ile hastaları taşır, bakımını yapar, kendi yetki ve sorumlulukları çerçevesindeki protokolleri ve hekim tarafından onaylanan ilaçları uygular. Ayrıca temel yaşam desteği ve ileri yaşam desteği sağlar. Acil Tıp Teknikerleri; 112’lerde, hava (helikopter - uçak) ve deniz ambulanslarında, özel ambulans şirketlerinde, itfaiyede (AKS-110), kamu ya da özel hastanelerin triyaj ve acil servislerinde istihdam edilmektedirler. Bu bölüme gelecek öğrencilerin lise, sağlık meslek lisesi veya eşdeğer okul mezunu olması, fiziksel ve ruhsal yönden sağlam olması ve insanlara yardım etmeyi gönülden istemesi gerekir..
Mezun Olabilme Kriterleri
Programdan mezun olabilmek için, İlk ve Acil Yardım Programında yer alan dersler ve uygulamalar (stajlar) ile yaz uygulamasından (yaz stajı) başarılı olunması ve toplam 120 kredinin doldurulması zorunludur.
Eğitimin Esası
Eğitim programı; sınıf içi kuramsal eğitim, laboratuvarlarda beceri eğitimi; hastane-klinik uygulamalar ve bir ambulansta denetimli alan stajı gibi kısımları içerir. Beceri eğitimi sırasında öğrencilere maket üzerinde uygulayarak veya örnek olaylar üzerinden canlandırma ile kendilerinin de rol alması sağlanarak acil tıbbi durumda karşılaşabilecekleri akut fizyolojik, psikolojik ve kritik değişiklikleri yönetmeyi öğrenirler. Eğitim kadrosu bu alanda öncü olmuş, yıllarca paramedik eğitiminde yer almış deneyimli öğretim elemanlarından oluşmaktadır. Öğrencilerin güvenli ambulans sürüş teknikleri konusunda eğitim alabilmeleri için ilk eğitim öğretim yılı sonuna kadar ehliyet alma zorunluluğu da vardır..
Üst Derece Programlara Geçiş
Programdan mezun olan öğrencilerimiz: fakültelerin, “ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde; • Acil Yardım ve Afet Yönetimi • Hemşirelik ve Sağlık hizmetleri ve Hemşirelik bölümlerine dikey geçiş yapabilmektedirler
Önerilen Program, Halen Aynı Bölüm Ve/Veya Fakülte İçerisinde Yürütülmekte Olan Diğer Programlarla İşbirliği İçerisinde Olacak İse, İşbirliğinin Ne Şekilde Gerçekleşeceği.
Gülhane Sağlık Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılacak olan diğer programlar ile Beden Eğitimi, , İngilizce, Mesleki Etik, Türk Dili, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ve Temel Bilgi Teknolojileri dersleri ortaklaşa yürütülecektir.
Burs, Kredi Ve Ücret Durumu
Şartları uygun olan öğrenciler eğitim süresince Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun vermiş olduğu öğrenci kredisinden yararlanabilirler. Ayrıca başarılı öğrencilere, bazı kuruluşlarca burs verilir. Kamu sektöründe göreve başlayanlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun Sağlık Hizmetleri Sınıfında çalışanların aldığı zam ve tazminatlardan yararlanırlar. Özel sektörde ise ücretler doyurucu olmaktadır.
Gülhane Sağlık Meslek Yüksekokulu'nun 06 Şubat 2017 tarihli, 01.2017 sayılı Yüksekokul Kurulu Kararı ile açılmasına karar verilmiş olup, 27 Mart 2017 tarihli ve 75850160-101.03.01-21749 sayılı Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) yazısı ile açılmasına onay verilmiştir. Program yeni müfredatı ile eğitim öğretime devam etmektedir.
Akademik Kadromuz
Öğr. Gör. AHMET HAMDİ ALPAKAN
Öğr. Gör. SERCAN KÜRKLÜ
Eğitim Faaliyetlerimiz
Gülhane Sağlık Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Programında Dört dönemde tam zamanlı, örgün Önlisans eğitimi verilmektedir.
Çalışma Konularımız
İlk ve Acil Yardım Programı çalışma konuları aşağıda belirtilmiştir:
Periferik venöz ve introsseoz girişim yapmak
Hastaneye ulaşıncaya kadar kabul edilen acil ilaçları ve sıvıları kullanmak
Oksijen uygulaması yapmak
İleri hava yolu uygulamaları yapmak
İleri kardiyak yaşam desteği ve ileri travma yaşam desteği yapmak
Uygun taşıma tekniklerini bilmek ve uygulamak
Kırık, çıkık ve burkulmalarda stabilizasyonu sağlamak
Yara kapatma ve basit kanama kontrolü yapmak
Acil doğum eylemine yardımcı olmak
Görevinin tüm aşamalarında haberleşme ağını doğru ve hızlı bir şekilde kullanmak
Ambulansı, teknik, tıbbi araç gereç ve malzeme yönünden kullanıma hazır tutmak
Görevi ile ilgili yazışma, raporlama, dosyalama, arşiv ve istatistiki çalışmaları yapmak
Erişim Bilgilerimiz
Gülhane Külliyesi Emrah Mah. Etlik Keçiören/ANKARA
03123046307
03123046300
iltem.gsmyo@sbu.edu.tr