Tanıtım
Programın somut amaçları ve avantajları
Bu programın amacı, beyinde bilişsel ve davranışsal fonksiyonların analizi ve bu fonksiyonların bozulmasıyla ortaya çıkan hastalıkların tespiti için gerekli olan nörofizyolojik yöntemlerin kullanılmasında uzman hekimlerin denetiminde çalışabilecek meslek yüksekokulu düzeyinde eğitim gören elektronörofizyoloji teknisyenlerinin yetiştirilmesidir. Elektronörofizyoloji programından mezun olanlara önlisans diploması ve sağlık teknikeri (elektronörofizyoloji teknisyeni) ünvanı verilir. Elektronörofizyoloji nöroloji ve fizyolojinin önemli bir dalı olup, bu mesleği tercih edeceklerin mesleki performanslarının ve araştırma isteklerinin çok iyi düzeyde olması gerekir. Mezunlar, nöroloji, KBB, psikiyatri, pediatri, göğüs hastalıkları ve fizyoloji uzmanının gözetimi ve denetiminde resmi ya da özel hastane ve polikliniklerin elektroensefalografi, uyarılma potansiyelleri ve uyku ünitelerinde çalışabilirler. Ayrıca üniversitelerde yurtiçi ve yurtdışı destekli yapılan bilimsel araştırmalarda elektronörofizyoloji teknisyeni olarak çalışabilirler.
Üniversitemiz; ülkemizde kamuda, özel sektörde ve diğer alanlarda çalışanların veya eğitimlerini yarıda bırakanların ihtiyaçlarını karşılamak üzere yukarıdaki amaçlar doğrultusunda Elektronörofizyoloji programının ikinci öğretimini açmak istemektedir.
4.Program başladığı takdirde, yukarıda belirtilen amaçların ne ölçüde başarılı olduğunun nasıl belirleneceği
1. Elektronörofizyoloji programını tercih eden öğrenci sayısının artışı.
2. Öğrencilerin mezuniyet sonrası iş bulma ve çalışma performansları
3. Ülkemizde elektronörofizyolojine alanına gösterilen ilginin artışı
5.Açılması önerilen programın akademik ve teknolojik gelişmeler içerisindeki yeri
Beyin hastalıkları, kardiyolojik hastalıklarla birlikte dünyada en çok araştırma yapılan ve en fazla insanın maruz kaldığı hastalıklardır. Bu nedenle dünyada çok yüksek bütçeli beyin araştırmaları yapılmaktadır. Bu araştırmalarda görev alacak spesifik olarak bu konuda teknisyenlik eğitimi almış teknisyenlere hem ülkemizde hem de yurt dışında yapılan Avrupa Birliği ve ulusal projelerde ihtiyaç duyulmaktadır. Araştırmacı olmayı tercih eden teknisyen adaylarının dikey geçiş yapma olanağı bulunmaktır.
6.Programla ilgili yurtiçi ve yurtdışı örnekleri (Yurtdışından en az 3 örnek). Programın Türkiye’de ve dünyadaki uygulamaları ile ilgili ayrıntılı bilgi. Önerilen programın bu programlarla olan benzerlikleri ve farklılıkları
a. Yurtiçi Örnekleri:
(1) Afyon Kocatepe Üniversitesi, Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Elektronörofizyoloji.
(2) Erciyes Üniversitesi, Halil Bayraktar Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Elektronörofizyoloji.
b. Yurtdışı Örnekleri:
(1)British Columbia Institute of Technology, School of Health Sciences, Department of Electroneurophysiology.
(2) North Sichuan Medical College, Research Institute of Neurological Disease, Department of Electroneurophysiology.
(3) The Sixth Hospital of Peking University, Department of Electroneurophysiology.
7.Önerilen program, halen aynı bölüm ve/veya fakülte içerisinde yürütülmekte olan diğer programlarla işbirliği içerisinde olacak ise, işbirliğinin ne şekilde gerçekleşeceği
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılacak olan Tıbbi Görüntüleme Teknikleri programıyla Kişilerarası ilişkiler ve Temel Bilgi Teknoloji Kullanımı dersleri ortaklaşa yürütülecektir.
8.Önerilen programın, mevcut lisans programlarını zayıflatmadan nasıl yürütüleceği
Bu programda yeterli öğretim elemanı ve araştırma görevlisi temin edilmiştir. Ayrıca, üniversitenin derslikleri, teknik donanımı ve laboratuvar imkanları yeterli düzeydedir ve diğer lisans programlarının öğretimini aksatmadan yapılması için uygundur.
9.Programın, iç ve dış değerlendirmelere dayalı zayıf ve güçlü yönleri
Öğrencilere geniş yelpazede eğitim verilmesi ve onların geniş bir alanda kariyer yapmalarına imkan sağlanmaktadır. Öğrencilere farklı disiplinlerde iş olanakları açısından avantaj sağlayacaktır.
Programda öğretim üyelerinin sayısı zayıf yönü olarak görülse de açılış aşaması için yeterli olan bu sayının daha da arttırılması zor olmayacaktır.
10.Program hangi eğitim-öğretim yılında başlatılacağı, Programa alınması düşünülen öğrenci sayısı, önümüzdeki beş yıl için, yıllar bazında alınması düşünülen öğrenci sayıları
11.Programdan mezun olanların hangi unvanı alacağı
Elektronörofizyoloji Teknikeri.
12.Programdan mezun olacakların nerelerde istihdam edilebilecekleri, piyasanın bu mezunlara olan talebi (Meslek elemanı tanım modelindeki değişimler açısından ilişkisi var mı?)
Mezunlar, nöroloji, KBB, psikiyatri, pediatri, göğüs hastalıkları ve fizyoloji uzmanının gözetimi ve denetiminde resmi ya da özel hastane ve polikliniklerin elektroensefalografi, uyarılma potansiyelleri ve uyku ünitelerinde çalışabilirler. Ayrıca üniversitelerde yurtiçi ve yurtdışı destekli yapılan bilimsel araştırmalarında elektronörofizyoloji teknisyeni olarak çalışabilirler.
13.Programdan mezun olabilmek için gerekli koşullar (dersler ve kredi sayıları, staj, v.b.) Elektronörofizyoloji bölümünde eğitim süresi 2 yıldır. Öğrenciler Genel Fizyoloji, Kognitif Nörofizyoloji, Nöroanatomi, Elektrofizyolojik ve Nörogörüntüleme Verilerinin Analizi, Elektronörofizyoloji, Nöroloji gibi Elektronörofizyoloji Grubu dersleri olarak nitelendirilen dersleri almak zorundadırlar.
Elektronörofizyoloji Bölümü önlisans derecesini almak için, öğrenciler en az 120 AKTS (ECTS) krediyi doldurmalıdır.
14.Programdan mezun olabilmek için staj veya benzeri çalışma yapılması gerekiyorsa, bunun nasıl gerçekleşeceği ve bu amaçla herhangi bir kuruluşla işbirliğine gidilip gidilmediği
Stajlar afiliye hastanelerin nöroloji ve psikiyatri kliniklerinde gerçekleşecektir.
Gülhane Sağlık Meslek Yüksekokulu'nun 06 Şubat 2017 tarihli, 01.2017 sayılı Yüksekokul Kurulu Kararı ile açılmasına karar verilmiş olup, 27 Mart 2017 tarihli ve 75850160-101.03.01-21749 sayılı Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) yazısı ile açılmasına onay verilmiştir. Program yeni müfredatı ile eğitim öğretime devam etmektedir.
Akademik Kadromuz
Dr. Öğr. Üyesi BETÜL KILIÇ
Eğitim Faaliyetlerimiz
Gülhane Sağlık Meslek Yüksekokulu Elektronörofizyoloji Programında Dört dönemde tam zamanlı, örgün Önlisans eğitimi verilmektedir.
Çalışma Konularımız
Elektronörofizyoloji Programı çalışma konuları aşağıda belirtilmiştir:
Çekim için gerekli malzemeleri hazır bulundurmak,
Elektroensefalografi (EEG) çekmek,
Çekim sırasında hastanın takibini yapmak, hastanın durumuna göre(nöbet geçirmesi vb. durumlarda) hekimlere haber vermek,
Sinir ileti çalışmaları (ENG) yapmak,
Polisomnografi cihazları kullanmak,
Beyin sapı uyarılma potansiyellerinin çekimini yapmak,
Görsel uyarılma potansiyellerinin çekimini yapmak,
Duyusal uyarılma potansiyellerinin çekimini yapmak
Yapılan işlemlere ilişkin hasta kayıtlarını tutmak,
Sorumlusu olduğu tıbbi demirbaşların periyodik kalibrasyon, bakım ve onarımlarını yapmak ve takip etmek, arıza hallerinde bölüm sorumlularına ve biyomedikal ünitesine durumu bildirmek,
Sorumlusu olduğu tıbbi demirbaşlar için gerekli sarf malzemelerin teminini sağlamak,
Kurumsal gelişim, toplam kalite yönetimi ve akreditasyon çalışmalarına aktif olarak katılmak
Erişim Bilgilerimiz
Gülhane Külliyesi Emrah Mah. Etlik Keçiören/ANKARA
03123046307
03123046300
iltem.gsmyo@sbu.edu.tr