Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

Genel Bilgiler

Programın Amacı

Ameliyathanede kullanılan tüm cerrahi malzemelerin hazırlanmasını ve ameliyat sırasında kullanılmasını sağlayabilecek, bütün ameliyat ekiplerinde doğrudan yer alabilecek, cerraha ameliyat sırasında asistans sağlayabilecek, bu alanda ihtiyacı duyulan tecrübeli yardımcı cerrahi sağlık personeli yetiştirmektir.


Unvanı

Programı bitirenlere Ön Lisans diploması ve YÖK Yürütme Kurulunun 27.07.1992 tarih ve 92.26.698 sayılı kararı gereğince Ameliyathane Hizmetleri Teknikeri unvanı verilir.

Görevleri

Ameliyathane Hizmetleri Teknikeri, ameliyathane sorumlu uzmanı veya uzman bulunmadığı takdirde ameliyatı yapan uzmanın sorumluluğu altında; ameliyat öncesi ameliyat masasını ve aletlerini hazırlar, ameliyat sırasında ameliyat ekibine yardımcı olur, ameliyat sonrasında kullanılan aletlerin sterilizasyonunu (mikroptanarındırma) yaparak muhafazasını sağlar, ameliyathanedeki bütün cihaz ve aletlerin bakımını, temizliğini, muhafazasını ve tedarik edilmesini sağlar, ameliyathane sterilizasyonunun korunmasını sağlar, kayıtların tutulmasını sağlar ve kontrol eder.

Programa Giriş Koşulları

Ameliyathane Hizmetleri programına; Önce Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından Ortaöğretim Başarı Puanı’ na (OÖP) göre Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) içindeki Sağlık Meslek Liseleri’nden sınavsız geçişi tercih eden öğrenciler yerleştirilmektedir. 30 kişilik kontenjanın açık kalması durumunda METEB dışındaki okullardan ve diğer meslek liselerinin Sekreterlik bölümü mezunları ile YGS-2 puan türü sonuçlarına göre ÖSYM tarafından merkezi yerleştirme sonuçlarına göre öğrenci alınmaktadır.


Staj ve Uygulama Süresi

Yüksekokulumuz Ameliyathane Hizmetleri programı öğrencileri Staj Eğitim Komisyonu’nun belirlediği tarihlerde (Temmuz-Ağustos aylarında) 20 (otuz) işgünü zorunlu staj yapmak zorundadırlar. Tüm derslerini veren (başarısız dersi olmayan) öğrenciler ise dönem içinde de staj yapabilirler. Stajlarını üniversitemiz ile afiliye (Birlikte Kullanım) Protokolü olan Sağlık Bakanlığına bağlı Uygulama ve Araştırma Hastaneleri ilgili bölümlerinde yapacaklardır. Staj değerlendirmesi ve uygulamaları Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Staj Yönergesi esaslarına göre yapılır.


Program Mezunlarının Başlıca Çalışma Alanları 

Ameliyathane hizmetleri mezunları, özel ve resmi hastanelerin ameliyathane ünitelerinde çalışabilirler. Mezun sayısının az olması ve özel hastanelerin çoğalması ile daha çok ihtiyaç duyulan bir meslek haline gelmiştir. Hastanelerin bu alanda özel eğitim görmüş sağlık elemanlarına ihtiyaçları olması nedeniyle iş bulma imkânları yüksektir.


Dikey Geçiş İmkanı

Ameliyathane Hizmetleri programı öğrencileri Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Hemşirelik ve Ebelik lisans programlarına geçiş yapabilirler.
 

 

 
Tarihçemiz

 

 

Gülhane Sağlık Meslek Yüksekokulu'nun 06 Şubat 2017 tarihli, 01.2017 sayılı Yüksekokul Kurulu Kararı ile açılmasına karar verilmiş olup, 27 Mart 2017 tarihli ve 75850160-101.03.01-21749 sayılı Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) yazısı ile açılmasına onay verilmiştir. Program yeni müfredatı ile eğitim öğretime devam etmektedir. 

 

Akademik Kadromuz

Eğitim Faaliyetlerimiz

 

 

Gülhane Sağlık Meslek Yüksekokulu Ameliyathane Hizmetleri Programında Dört dönemde tam zamanlı, örgün Önlisans eğitimi verilmektedir. 

 

Çalışma Konularımız

Ameliyat Hizmetleri Programı çalışma konuları aşağıda belirtilmiştir:

1- Hastanın ameliyata hazırlık aşamalarını sayar
2- Ameliyat odasını yapılacak ameliyata uygun hazırlar
3- Cerrahla birlikte hastanın ameliyatına uygun pozisyonunu verir
4- Ameliyat ekibini steril giydirir ve cerrahi alan oluşturulmasına yardımcı olur
5- Hastadan alınan patolojileri korur ve kayıt tutarak ilgili yerlere teslim eder
6- Yapılan ameliyata göre hastanın pansumanını uygun şekilde yapar
7- Ameliyat esnasında kullanılan malzemeleri, tekrar kullanıma hazır hale getirir
8-Sterilizasyon ve dezenfeksiyon tekniklerini bilir ve uygular
9-Cerrahi alet ve malzemeleri tekniğine uygun şekilde paketler
10- Demokrasiye ve insan haklarına, toplumsal, bilimsel, kültürel değerlere ve mesleki etik ilkelere uygun davranır.
11- Mesleki bilgi ve becerilerini sürekli olarak geliştirir.
12- Alanındaki bilimsel araştırmaları izleyerek, proje ve etkinlikler geliştirir

Erişim Bilgilerimiz

Gülhane Külliyesi Emrah Mah. Etlik Keçiören/ANKARA

03123046307

03123046300

iltem.gsmyo@sbu.edu.tr