Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

Genel Bilgiler

Programın Amacı

Diş Protez Teknikerliği Programı, insana, topluma ve etik ilkelere duyarlı, kendisine ve çevresine saygılı, mesleğinde yeterlik kazanmış; kendisini sürekli geliştirmeyi hedefleyen; bilimsel düşünme biçimini benimseyen; farklı düşünce ve kültürlere açık, sağlık sektöründe yer alan kamu kurum ve özel kuruluşlarda Diş Protez Teknikeri olarak çalışabilen; diş hekimine yardımcı olabilecek ve laboratuvar aşamalarını yürütebilecek nitelikli, mesleki bilgi ve beceri ile donatılmış insan gücünü yetiştirmektir.

Unvanı

Programı bitirenlere Ön Lisans diploması verilir. Bu programdan mezun olan öğrenciler Diş Protez Teknikeri ünvanı almaktadır.

Görevleri

Diş protez teknikerleri, diş hekimince alınan ağız ölçülerinden model hazırlar. Hazırlanan modeller üzerinde; sabit ve hareketli bölümlü protezlerin şekillendirilmesini, döküm yöntemiyle çoğaltılmasını, bunlara tesviye ve cila ile estetik görünüm vererek ağızda kullanılmaya uygun hale getirilmesini sağlar. Çatlayan ve kırılan protezlerin tamirini yaparak, diş hekiminin uyguladığı tedavi süreci boyunca planladığı hareketli ortodontik apareyleri hazırlar.

Programa Giriş Koşulları

Diş protez teknolojisi programına; YÖK ve ÖSYM kararı baz alınarak öğrenciler yerleştirilir.

Staj Ve Uygulama Süresi

Yüksekokulumuz diş protez teknolojisi programı ikinci sınıf öğrencileri (4.yarıyıl sonunda) Staj Eğitim Komisyonu’nun belirlediği tarihlerde (Temmuz-Ağustos aylarında) 30 (otuz) işgünü zorunlu staj yapmak zorundadırlar. Tüm derslerini veren (başarısız dersi olmayan) öğrenciler ise dönem içinde de staj yapabilirler. Stajlarını üniversitemiz ile afiliye (Birlikte Kullanım) Protokolü olan Sağlık Bakanlığına bağlı Uygulama ve Araştırma Hastaneleri ilgili bölümlerinde yapacaklardır. Staj değerlendirmesi ve uygulamaları Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Staj Yönergesi esaslarına göre yapılır.

Program Mezunlarının Başlıca Çalışma Alanları

 Bu programdan mezun olan öğrenciler; devlet hastaneleri, diş hastaneleri, üniversite hastaneleri gibi kamu kuruluşlarında oluşturulan diş protez laboratuarlarında, özel sektöre ait laboratuarlarda, özel kuruluşlarda ve hastanelerde iş bulabilmektedirler. Programdan mezun olan öğrenciler diş hekimi tarafından planlanan tedavi şekline göre hastadan elde edilen ölçü model ve kayıtlar üzerinde meslek bilgisinin gerektirdiği kurallara bağlı kalarak çene ve yüz bölgesine uygulanan hareketli, sabit diş ve çene protezlerinin laboratuar çalışmalarını yapmaktadır.

Dikey Geçiş İmkanı

Diş protez teknolojisi programı öğrencileri Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Sağlık İdaresi, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Sağlık Kurumları Yöneticiliği, Sağlık Yönetimi programlarına geçiş yapabilirler.

 

 
Tarihçemiz


Gülhane Sağlık Meslek Yüksekokulu'nun 06 Şubat 2017 tarihli, 01.2017 sayılı Yüksekokul Kurulu Kararı ile açılmasına karar verilmiş olup, 27 Mart 2017 tarihli ve 75850160-101.03.01-21749 sayılı Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) yazısı ile açılmasına onay verilmiştir. Program yeni müfredatı ile eğitim öğretime devam etmektedir. 

Akademik Kadromuz

Öğr. Gör. PINAR ÇIRAKOĞLU KOCA
Öğr. Gör. PINAR ÇIRAKOĞLU KOCA

Eğitim Faaliyetlerimiz

 

Gülhane Sağlık Meslek Yüksekokulu Diş Protez Teknolojisi Programında Dört dönemde tam zamanlı, örgün Önlisans eğitimi verilmektedir.  

Çalışma Konularımız

Diş Protez Teknolojisi Programı çalışma konuları aşağıda belirtilmiştir:

Diş hekimince alınan ağız ölçülerinden model hazırlar Hazırlanan modeller üzerinde; sabit ve hareketli bölümlü protezlerin şekillendirilmesini, döküm yöntemiyle çoğaltılmasını, bunlara tesviye ve cila ile estetik görünüm vererek ağızda kullanılmaya uygun hale getirilmesini sağlar
Diş hekiminin tam dişsiz veya yarı dişli iken aldığı ağız ölçülerine uygun, hareketli tam ve bölümlü protezlerin hazırlanmasında, diş dizimi, mum modelaj ve akrilik işlemlerinin yapılmasında görev alır
Diş hekimi tarafından alınan ölçüler üzerinde obturatör, splint vs gibi apareyleri hazırlar
Hareketli protezlerin tamirini yapar
Diş hekiminin uyguladığı tedavi süreci boyunca planladığı hareketli ortodontik apareyleri hazırlar
Kullandığı aletlerin bakımı ve basit onarımını yapar.

Erişim Bilgilerimiz

Gülhane Külliyesi Emrah Mah. Etlik Keçiören/ANKARA

03123046307

03123046300

iltem.gsmyo@sbu.edu.tr